Waar moet een werkblad aan voldoen?

Checklist bij het kopen van een werkblad

Bent u op zoek naar een checklist bij het kopen van een werkblad? Dan heeft u deze gevonden. Hier vindt u alles over kunststof werkbladen. Zo gaan we het hebben over:

 • Wat is een kunststof werkblad?
 • Welk werkblad voor in de keuken?
 • Waarom is een kunststof werkblad goedkoop?
 • Een werkblad boven de wasmachine
 • Diepte van het werkblad
 • De randafwerking van uw werkblad
 • Werkblad met spoelbak
 • Wat zijn de voordelen van een kunststof werkblad?
 • Wat zijn de nadelen van een kunststof werkblad?
 • Het onderhoud van een kunststof werkblad
 • Werkblad op maat
Direct uw werkblad samenstellen?
Checklist bij het kopen van een werkblad

Wat is een kunststof werkblad?

Een kunststof of hpl werkblad bestaat uit meerdere lagen. De onderlaag is multiplex en deze wordt afgewerkt met een kunststof laag. De kunststof laag is een decorpapier (dit is het door u gekozen uiterlijk) afgewerkt met een transparante kunsthars laag. De lagen worden samen onder hoge druk en bij een hoge temperatuur samengeperst tot een hard en sterk kunststof werkblad. Het decorpapier betreft uw gekozen dessin. U kunt kiezen uit een uitgebreide collectie aan kleuren en patronen. Van unicolor tot steen- of houtlook.

Checklist werkblad

Welk werkblad voor in de keuken?

Bent u op zoek naar een werkblad voor in de keuken en wilt u graag weten welk materiaal het beste bij u past? Graag geven wij u hier een antwoord op in het kader van een kunststof werkblad. Er zijn ontzettend veel verschillende materialen die u kunt kiezen, met ieder z’n eigen unieke eigenschappen. De reden waarom kunststof of hpl keukenbladen zo populair zijn, is omdat het een relatief goedkoop materiaal is. Daarnaast is het materiaal erg stevig en waterdicht. Het is zeer makkelijk schoon te houden. En het is samen te stellen in een ongekend groot aanbod aan kleuren.

Wilt u graag een werkblad in uw keuken met een bepaalde uitstraling dan is dat ook met kunststof mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan een witte keuken met een houten werkblad. Hout is een prachtig materiaal, maar tegelijkertijd ook gevoelig voor vocht, kringen en vlekken. Door te kiezen voor een kunststof werkblad, kunt u deze ook in een houtlook kiezen. En hoeft u zich niet te storen aan vlekken en kringen.

“De reden waarom kunststof of hpl keukenbladen zo populair zijn, is omdat het een relatief goedkoop materiaal is.”

Waarom is een kunststof werkblad goedkoop?

Een kunststof keukenblad is relatief goedkoop vanwege het materiaal dat ervoor gebruikt wordt. De basis van een kunststof werkblad is multiplex. Een multiplex bestaat uit meerdere lagen massief hout, ook wel houtfineer genoemd. Hele dunne lagen houtfineer worden kruislings op elkaar verlijmd en samengeperst tot een plaat. Dit maakt multiplex oersterk en ziet er gewoon uit als een houten paneel. Daarna wordt de plaat voorzien van een transparante kunsthars laag waaronder het gekozen dessin wordt geplaatst. De harslaag zorgt voor een harde en stevige basis waar u goed op kunt werken.

Een werkblad boven de wasmachine

Een werkblad kan ook worden besteld voor boven de wasmachine en droger. Op die manier creëert u een werkplek voor het opvouwen van de was. Wasmiddel krijgt een plek en heeft u de aansluiting voor water, dan kunt u zelfs een spoelbak toevoegen. Altijd handig om water bij de hand te hebben. Wordt het werkblad niet tussen muren bevestigd, kies dan voor randafwerkingen aan de zijkant van het werkblad.

Werkblad boven wasmachine

Diepte van het werkblad

Afhankelijk van de toepassing van uw kunststof werkblad bepaalt u de diepte van het blad. Een standaard keukenblad heeft een diepte van 60 cm. Om verschillende redenen wordt er ook nog wel eens gekozen voor een 70 of zelfs 80 cm diep werkblad. Bijvoorbeeld omdat het leidingwerk dan achter de keuken door kan worden gelegd. Het blad is dan extra diep zodat dit zorgt voor een nette afwerking van de keuken. Het kan ook zijn dat men liever een diep blad heeft om accessoires en handige keukentools op het aanrecht te zetten. Als iemand lang is dan kan dat ook prima. Bent u klein van stuk, dan is het niet aan te raden om een erg diep werkblad te kiezen aangezien u dan niet overal makkelijk bij komt.

Bij Keukenbladenconcurrent kunt u een werkblad laten maken van max. 4000 x 1200 mm. Uiteraard is het mogelijk om meer platen te bestellen en deze aan elkaar koppelen. Het is daarmee dus mogelijk om een blad met een diepte van 1200 mm te bestellen. Het kan hierdoor ook als tafelblad worden besteld. Eventueel zelfs in dezelfde kleur als uw keukenblad.

De randafwerking van uw werkblad

Het is mogelijk om te kiezen uit verschillende randafwerkingen van uw werkblad. Kies voor een waterkering zodat het water niet zo gemakkelijk van uw aanrecht afloopt. Wilt u liever een strakke uitstraling? Kies dan voor een rechte ABS randafwerking. Deze is in verschillende hoogtes verkrijgbaar zodat u kunt kiezen voor een smal of opgedikt werkblad. Variërend van 32mm tot 60 mm dik.

Randafwerking

Werkblad met spoelbak

Wilt u uw werkblad toepassen als keukenblad dan is het wenselijk om hier ook een spoelbak in te laten zetten. Voor het wassen van uw handen, het spoelen van groenten en het bewaren van afval tijdens het koken. Spoelbakken zijn er in verschillende afmetingen, vormen en samenstellingen. Een ronde, rechthoekige, vierkante of dubbele spoelbak. Maar ook een spoelbak met een restenbakje ernaast behoort tot de mogelijkheden.

Kiest u voor een werkblad voor bovenop de wasmachine en droger, zoals net gezegd. En u heeft een watertoe- en afvoer, dan is het ook mogelijk om hier een spoelbak in te plaatsen. De spoelbak wordt direct in het werkblad gemonteerd zodat u enkel en alleen het blad nog maar hoeft te plaatsen en monteren.

Wat zijn de voordelen van een kunststof werkblad?

Waarom wilt u kiezen voor een kunststof werkblad? Het is fijn om te weten wat de belangrijkste voordelen van zo een werkblad zijn, voordat u de keuze maakt voor dit type werkblad. Veruit het grootste voordeel van een kunststof werkblad is de prijs. Kunststof werkbladen zijn de goedkoopste vergeleken met andere materialen. Het is een licht materiaal waardoor het eenvoudig te transporteren is. Omdat het ook nog eens oersterk is, is er een kleine kans dat er een beschadiging optreedt tijdens het transport.

Een kunststof werkblad is verkrijgbaar in talloze soorten en kleuren. Omdat het om decorpapier gaat is er ook geen verschil in prijs wat betreft de kleur die u uiteindelijk kiest. De harde harslaag zorgt voor een waterdicht blad en ook is het niet poreus. Daarbij kent een kunststof werkblad een hoge mate van krasbestendigheid. Eenvoudig opgesomd zijn dit de voordelen:

 • het is een relatief goedkoop type blad
 • het is een licht materiaal en makkelijk te verplaatsen
 • verkrijgbaar is ontzettend veel verschillende kleuren
 • het is een waterdicht keukenblad
 • het is niet poreus waardoor iets niet in het blad kan trekken
 • het kent een hoge mate van krasbestendigheid en slijtvastheid

Wat zijn de nadelen van een kunststof werkblad?

Ook zijn er een aantal nadelen te benoemen van een kunststof werkblad. Het belangrijkste nadeel is dat een kunststof werkblad niet hittebestendig is. Dat wil zeggen dat u geen hete pannen of objecten op het aanrecht kunt plaatsen. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de bovenlaag smelt of dat er vlekken en verkleuringen ontstaan. Sowieso is het altijd beter - ongeacht van welk materiaal het werkblad is - om een onderzetter te gebruiken voor hete objecten.

Een kunststof werkblad heeft geen luxe uitstraling. Vind u dit niet belangrijk, dan is dit ook geen belangrijk nadeel. Ondanks dat een kunststof werkblad erg sterk is, kan het toch een deuk, kras of beschadiging aan de oppervlakte oplopen. Een hard voorwerp kan hiervoor zorgen. Er is geen enkel materiaal dat bestand is tegen deuken, krassen of andere beschadigingen. Het enige voordeel van dit nadeel is dat een kunststof blad eenvoudiger te vervangen is. Omdat het het goedkoopste keukenblad is, dat er bestaat.

Het onderhoud van een kunststof werkblad

Om zo lang mogelijk te genieten van uw kunststof werkblad, hebben wij een aantal tips voor u die we op een rij hebben gezet:

 • gebruik altijd een onderzetter zoals hete pannen
 • gebruik altijd een plank om groenten en ander eten op te snijden
 • voorkom dat zware voorwerpen op uw blad vallen
 • verwijder vloeistoffen zo snel mogelijk nadat ze op het werkblad zijn gekomen
 • zorg voor een goed afgekit werkblad zodat water geen kans maakt

Werkblad op maat

Kies een werkblad op maat dat betaalbaar is sterk is. Een kunststof werkblad stelt u in 8 simpele stappen samen. Geef de vorm op. Wilt u een recht, L-vorm, hoek, hoek met uitsparing of U-vorm werkblad? Geef de afmetingen op van uw blad. Gevolgd door de gewenste randafwerking. Kies uit een waterkering of een ABS rechthoekige randafwerking. Daarbij kunt u ook aangeven hoe gek het blad moet ogen. Variërend van 32mm tot 60 mm. Kies nu de gewenste kleur. Van een unicolor tot houtlook, betonlook, marmerlook of steenlook. Er is een groot assortiment aan kleurmogelijkheden. Geef vervolgens aan of u een spoelbak en kookplaat wilt zodat hiervoor een uitsparing kan worden gemaakt. Bestel eventueel ook direct een spoelbak zodat deze gemonteerd in het blad kan worden afgeleverd. Naast rvs is het ook mogelijk om te kiezen uit verschillende kleuren zoals goud, koper en gun metal.

Dit zijn de stappen die doorlopen worden om een werkblad op maat te bestellen. Nadat een blad is besteld duurt het maximaal 20 werkdagen en dan ontvangt u uw werkblad.

Ontbreekt er nog iets op deze checklist over werkbladen?

Zijn er nog onderwerpen niet besproken waar u graag meer over wilt weten? Laat het ons dan weten door ons een e-mail te sturen. Wilt u direct een kunststof werkblad samenstellen? Dit doet u eenvoudig in 8 simpele stappen via onze webshop. Graag komen we dan binnenkort uw werkblad persoonlijk bij u afleveren.

Meer weten?

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

Bekijk veelgestelde vragen

Direct uw keukenblad op maat bestellen?